Datagolv


Ett datagolv ger en flexibel och säker driftmiljö för serverhallar och datacenters. Möjlighet att utnyttja utrymmet under golvet för kabeldragning och/eller ventilation på ett strukturerat sätt. Det är enkelt att komplettera, förändra och underhålla både golvet och de system som finns under golvet genom den flexibla konstruktionen med ett underrede av stål som täcks med plattor som kan lyftas upp enskilt för direkt åtkomst av underliggande system.

RackTech levererar datagolv från flera av marknadens ledande leverantörer vilket innebär att vi alltid kan föreslår en optimal lösning varje projekt.

Välkommen att kontakta oss för frågor eller prisuppgift.

Golvplattor

Golvplattor finns i olika utföranden och material. Standardmått är 60 x 60 cm men kan även fås i andra mått. Materialet i plattorna är vanligtvis högdensitetsspån eller kalciumsulfat (gips) där undersidan ofta är belagd med en plåt (0,5 mm tjock) och ett ytskikt av vinyl, laminat eller linoleum. Golvet får lite olika egenskaper beroende på vilket material man väljer. Högdensitetsspån är oftast valet för en IT-miljö, det ger ett stabilt bra golv och har ett lägre pris än kalciumsulfat. Kalciumsulfat har bättre egenskaper gällande brand och ljud och upplevs mer som att gå på ett vanligt bjälklag. I gengäld är ett golv med plattor av kalciumsulfat tyngre än ett av högdensitetsspån. Även ytskiktet kan ha olika egenskaper. Förutom det rent estetiska med färg och struktur kan ytan tex vara antistatiskt eller elektriskt avledande.

Exempel på plattor

Platta RT1
30KAL baksida gips/alumin,
HPL överst
Platta RT2
30KAV baksida gips/alumin,
PVC ytterst
Platta RT3
30KFL baksida gips/stål,
HPL överst

 

Platta RT4
30KFV baksida gips/stål,
PVC ytterst
Platta RT5
40LAL baksida spånskiva/alumin,
HPL överst
Platta RT6
40LAV baksida spånskiva/alumin,
PVC överst

Underreden

Ett datagolv byggs med ett underrede av benstöd, ”piedestaler”, som finns i höjder från 3 cm till 200 cm. Ett benstöd består av en bottenplatta med ett gängat rör i anpassad höjd. I röret löper en gängad stång med en platta på toppen som är utformad för att stödja hörnet av 4 st plattor och försedd med en gummipackning.

Höjden på benstödet justeras med den inre gängade stången och fixeras med en mutter och låslim. Benstödet fixeras i sin tur i det underliggande golvet med lim eller/och bult. Man väljer typ av benstöd utefter de egenskaper man önskar för golvet avseende belastning, stabilitet och ljud.

Mellanbalkar, s.k. stringers kan fästas mellan benstöden vilket ökar golvets stabilitet ytterligare. Stringers bidrar även till att göra golvet tätare vilket är önskvärt om man använder golvet som en kanal för ventilation.

Stringers finns i olika utförande och med olika egenskaper för stabilitet, belastning, ljud och täthet. Benstödens övre platta är utformad så stringers kan fästas mekaniskt vid varandra längs hela profilen. Det gör det möjligt att använda avstånd större än 60 cm samt vilket ger större valfrihet för placering av ev. tillbehör. Mellanbalkarna kan förses med packningar för ytterligare ökad täthet och ljudreducering.

Det stabila underredet tillsammans med val av rätt platta gör det möjligt att uppfylla alla krav en IT-miljö ställer. I utrymmet under golvet finns alla nödvändiga system för driften av miljön, energiförsörjning, datakommunikation och kylning. Lätt åtkomst till underliggande infrastruktur ger låga underhållskostnader och stor flexibilitet.

Anpassning till olika kyllösningar

Utrymmet under golvet ger möjlighet att distribuera kyla och ventilation. Golvets uppbyggnad med lätt upplyftbara plattor ger enkelt åtkomst till en sådan installation för utbyggnad, förändring eller service. I en servermiljö är kylan en viktig faktor och med ett datagolv får man stor frihet att över tid förändra sin miljö med bibehållen möjlighet till bra kyla. Det finns många olika typer av plattor och galler som ger en bra styrning av luftflödet till de platser i lokalen där den bäst behövs.

Mått och vikt / specifikationer

Vikt

Platta av högdensitetsspån 600 x 600 vikt ca 12 kg
Platta av kalciumsulfat 600 x 600 vikt ca 22 kg

Material per kvadratmeter m2 (beräkna + ca 10% för inkap/anpassning)

Golvplattor 600 x 600 per m2 2,78 st (0.36 m2 / st)
Stödben per m2 3,3 st
Stringers/mellanbalk per m2 5,1

Standard belastning enligt EN 12825 / EN 13213

Punktlast vanligen 2 kN/kvadrattum
Utbredd last oftast 10 – 15 kN

Lasterna ovan är baserat på en uppskattning av de vanligaste golvtyperna. Belastningsegenskaperna kan höjas vid behov.

Kontakt

Välkommen att kontakta oss för mer information eller offertförfrågan.